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Nutritional status of patients undergoing hemodialysis at Hospital Universitário de Goiânia

Estado nutricional de pacientes em hemodiálise no Hospital Universitário de Goiânia-Go

 


Authors: Ana Tereza Vaz de Souza Freitas1, Inaiana Marques Filizola Vaz2, Nélida Schmid Fornés3

  Descriptors: hemodialysis, nutritional assessment, body composition.
  Descritores: hemodiálise, avaliação nutricional, composição corporal.
Abstract:
Introduction: Malnutrition contributes to the increase of morbimortality in patients undergoing hemodialysis. Objective: To assess the nutritional status of hemodialysis patients from a University Hospital in Goiânia-GO. Methods: A transversal study with 24 men and 14 women, mean age 44.53±16.15 years old. Nutritional assessment included anthropometric measurements (body mass index - BMI; arm circumference - AC; arm muscle circumference - AMC; body fat by skin fold - SF), serum albumin and food intake (3 recalls of 24 hours). It was used descriptive statistics and Pearson's correlation coefficient. Results: According to BMI, AC and AMC, 55%, 63.2% and 50% of the patients were at nutritional adequacy, respectively. According to the BMI, 28.9% of patients were underweight (BMI <18.5 kg/m2) and 15.8% were overweight (>25 kg/m2). The albumin showed mild malnutrition (3.0 to 3.9 g/dL) in 55.3% of patients. The AC indicated malnutrition in 35% of patients (percentile < 5). The AMC showed loss of muscle mass in half of the group (percentile <5) and women showed an excess of body fat (>30%). The mean energy intake was 28.7 kcal/kg/day and protein 1.04 g/kg/day. There was no correlation between C-reactive protein and albumin (r = -0.003), caloric intake (r=0.06) and protein (r=0.12). Serum albumin did not correlate with caloric intake (r=0.21) neither with protein intake (r=0.25). Conclusion: Malnutrition was present regardless of used parameter. The energy-protein consumption inferior to the recommendations may have contributed to the malnutrition observed in these patients.
Resumo:
Introdução: A desnutrição contribui para elevar a morbimortalidade nos pacientes em hemodiálise. Objetivo: Avaliar o estado nutricional de pacientes em hemodiálise de um hospital universitário em Goiânia-GO. Métodos: Estudo transversal com 24 homens e 14 mulheres, com média de idade de 44,53 ± 16,15 anos. A avaliação nutricional incluiu medidas antropométricas (índice de massa corpórea - IMC; circunferência do braço - CB; circunferência muscular do braço - CMB; gordura corporal por dobras cutâneas - DC), albumina sérica e consumo alimentar (3 recordatórios de 24 horas). Utilizou-se estatística descritiva e coeficiente de correlação de Pearson. Resultados: De acordo com IMC, CB e CMB, 55%, 63,2% e 50% dos pacientes estavam em adequação nutricional, respectivamente. Segundo o IMC, 28,9% dos pacientes apresentaram baixo peso (IMC < 18,5 kg/m2) e 15,8%, excesso de peso (> 25 kg/m2). A albumina apontou desnutrição leve (3,0 - 3,9 g/dL) em 55,3% dos pacientes. A CB indicou desnutrição em aproximadamente 35% dos pacientes (percentil < 5). A CMB revelou perda de massa muscular em metade do grupo (percentil < 5), e as mulheres apresentaram excesso de gordura corporal (> 30%). A ingestão energética média foi de 28,7 kcal/kg/dia e proteica de 1,04 g/kg/dia. Não houve correlação entre proteína C-reativa e albumina (r = - 0,003), ingestão calórica (r = 0,06) e proteica (r = 0,12). A albumina sérica não se correlacionou com a ingestão calórica (r = 0,21) e nem com a ingestão proteica (r = 0,25). Conclusão: A desnutrição esteve presente independente do parâmetro utilizado. O consumo energético-proteico inferior às recomendações pode ter contribuído para a desnutrição observada nesses pacientes.

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